AUTON ILMASTOINTIHUOLTO

JVOK Suosittelee

"Älä suotta hikoile autossa kuumana kesäpäivänä tai talvella kärsi ikkunoiden huurtumisesta. Kurvaa edulliseen ilmastointihuoltoon ja huollata laitteet kuntoon. TUKESin sertifioima koulutettu henkilökuntamme tekee huollon asiantuntevasti ja edulliseen hintaan."

AUTON ILMASTOINTIHUOLTO HINTA (2018)

  • Auton ilmastointihuolto 59€ (ilmastointijärjestelmän huolto EI SISÄLLÄ kylmäainetta)

  • R134a kylmäaine 10€ per 100g (kylmäaineen veloitus käytetyn määrään mukaan)

AUTON ILMASTOINTIHUOLTO

Kun autosi ilmastointi lakkaa toimimasta, voi koko päivä mennä pilalle.

Yleisin syy auton ilmastointilaitteen vikaantumiselle on järjestelmässä käytettävän kylmäaineen liian vähäinen määrä.

Viimeistään tällöin tulisi tehdä auton ilmastointihuolto.

Säännöllisesti huollettuna järjestelmä pysyy kunnossa ja kesähelteelläkin autosi sisälle puhaltaa kylmää ilmaa.

Järvenpään Varaosakeskuksen TUKES -sertifioidut ilmastointilaitteiden huoltohenkilöt huoltavat autosi ilmastoinnin kuntoon ammattitaidolla ja kilpailukykyiseen hintaan.

MITEN PALJON KYLMÄAINETTA LISÄTÄÄN (AUTON ILMASTOINTIHUOLTO)

Auton ilmastointihuollossa kylmäainetta lisätään vain tarvittava määrä, jotta ilmastointijärjestelmän paine saadaan valmistajan ohjeistamaan tehdasarvoon.

Kylmäaineen (R134a) täysi täyttömäärä vaihtelee auton merkin ja mallin mukaan.

Kylmäaineen määrää ilmoitetaan painon mukaan grammoissa.

Esimerkiksi pieneen autoon kylmäainetta voi kokonaisuudessaan mennä alle 500 grammaa ja isoon autoon kylmäainetta voi mennä jopa 1500 grammaa.

Auton ilmastointihuollossa kylmäaineen täyttöä ei ole tarkoitus aloittaa nollasta (ellei järjestelmä vuoda ja tästä syystä ole täysin tyhjentynyt).

Auton ilmastointijärjestelmässä ennestään olevan kylmäaineen (R134a) määrä mitataan ja lopuksi sitä lisätään vain tarpeellinen määrä (huomioiden mitä autossa oli jo ennestään).

Auton ilmastointihuollossa R134a kylmäaineen mukaan lisätään myös tarpeellinen määrä ilmastointijärjestelmän toiminnalle tärkeää voiteluöljyä, jotta kompressori ja järjestelmä kokonaisuudessaan pysyvät kunnossa.

MITEN KAUAN HUOLTO VIE AIKAA JA MITÄ HUOLLOSSA TEHDÄÄN (AUTON ILMASTOINTIHUOLTO)

Ilmastointijärjestelmän koosta riippuen aikaa kuluu vähintään yksi tunti.

Tiivistettynä ilmastointihuollossa järjestelmä kokonaisuudessaan tyhjennetään, alipaineistetaan, vuototestataan ja lopuksi uudelleen täytetään kylmäaineella sekä kompressoriöljyllä autovalmistajan ohjeistamaan tehdasarvoon.

Auton ilmastointilaitteen huoltoa ei voi nopeuttaa.

Tuodessasi auton ilmastointihuoltoon, varaa riittävästi aikaa huoltotyötä varten.

MITEN USEIN ILMASTOINTI TULISI HUOLTAA (AUTON ILMASTOINTIHUOLTO)

Usein luullaan, ettei auton ilmastointilaitetta juuri tarvitse huoltaa tai jos tarvitsee, niin kerran pari kymmenen vuoden aikana. Asia ei valitettavasti ole näin.

Auton ilmastointilaite tulisi huoltaa noin kahden vuoden välein. Vain säännöllisesti huollettu ilmastointilaite toimii oikein ja optimaalisella teholla.

Tärkein syy säännöllisen huollon tarpeeseen on, että vuositasolla jäähdytysaineen määrästä häviää jopa 10 – 20 % normaalin ohivuodon myötä.

Mikäli annat autosi ilmastointijärjestelmän kylmäaineen tason päästä liian alhaiselle tasolle, kompressori joutuu kovalle rasitukselle tehdäkseen kylmää ilmaa liian pienellä täyttömäärällä (voi myös olla, että kompressori ei käynnisty lainkaan, vaikka olisikin muutoin kunnossa).

Ilmastoinnin käyttäminen on tällöin yhtä tyhjän kanssa ja vajaalla täyttömäärällä käyttö rasittaa kompressoria turhaan.

Tämä vaikuttaa myös auton polttoaineenkulutukseen, vaikkakin nykyaikaisten autojen kulutuksen kasvu toimivaa ja huollettua ilmastointilaitetta käyttäessä on marginaalista.

Auton ilmastointihuolto Järvenpään Varaosakeskus

 AUTON ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄN YLEISIÄ VIKOJA

AUTON ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄN VUOTOVIKA

Vuotovikoja löytyy yleisimmin liittimistä, tiivisteistä, letkuista ja höyrystimen kennosta. Mikäli ilmastointilaitetta ei käytetä pitkään aikaan, kuivuvat kumiset tiivisteet ja ne alkavat hiljalleen vuotaa.

Käytöstä riippumatta vuotovikoja esiintyy yleisemmin vanhemmissa autoissa.

Korkealla paineella toimivan ilmastointijärjestelmän tulee olla tiivis, jotta kylmäainetta ei pääse vuotamaan ulos.

Mikäli järjestelmässä on vuoto, tulee tämä korjata ennen ilmastointijärjestelmän uutta täyttöä.

AUTON ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄN TUKKEUTUNUT RAITISILMASUODATIN

Mikäli autosi ilmastointi puhaltaa viileää, mutta ei riittävän kylmää, voi vika johtua myös tukkeutuneesta raitisilmasuodattimesta.

Kun kyseessä on erittäin likainen raitisilmasuodatin, voi tämä jopa aiheuttaa sen, että ilmastointi ei toimi lainkaan.

Tästäkin syystä raitisilmasuodattimen vaihto kannattaa tehdä aina vuosihuollon yhteydessä. Lue lisää auton suodattimista.

AUTON ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄN KOMPRESSORIVIKA

Vanhan ilmastointilaitteen kompressorissa yleisestä viasta kertoo rahiseva ääni.

Tällöin kompressorin laakerit voivat olla rikkoutuneet tai öljyn määrä vähäinen.

Muu, niin sanottu ylimääräinen ääni, voi johtua myös kompressorin löystyneestä hihnapyörästä tai hihnasta.

AUTON ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄN SÄHKÖVIKA

Ilmastoinnin sähkölaitteissa yleisimpiä vikoja ovat erinäiset kosketushäiriöt esimerkiksi liittimissä.

VIKA AUTON ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄN VEDENPOISTOLETKUSSA

On hyvä huomioida, että ollessaan päällä ja jonkin aikaa käytön jälkeen auton ilmastointilaitteesta valuu kondenssivettä auton alle.

Tämä on normaalia.

Mikäli auton alle ei valu vettä ja auton sisällä on havaittavissa kosteutta, esimerkiksi ohjaamon lattiamatoissa, on vedenpoistoletku todennäköisesti tukossa.

Auton ilmastointihuolto Järvenpään Varaosakeskus

AUTON ILMASTOINTI (KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA)

Miksi ilmastointilaitetta tulee käyttää säännöllisesti?

Käyttämällä auton ilmastointilaitetta säännöllisesti niin lämpimällä kuin viileällä kelillä voidaan varmistaa, että akselien ja liitosten tiivisteet pysyvät pehmeitä ja joustavina.

Mikäli ilmastointijärjestelmän kumiosat pääsevät kuivumaan vähäisen käytön takia, ne kovettuvat ja ennen pitkää halkeilevat. Tämä aiheuttaa korjausta vaativia vuotoja korkealla paineella toimivassa järjestelmässä.

Käytä siis autosi ilmastointilaitetta säännöllisesti, vähintään muutaman kerran joka viikko, tai aina kun mahdollista.

Toisin kuin yleisesti luullaan, nykyaikaisissa autoissa ilmastointilaitteen käyttäminen ei merkittävästi lisää auton polttoaineen kulutusta.

Miksi auton ilmastoinnista tulee outo haju?

Mikäli autosi ilmastoinnista tulee outo haju, on mikrobikasvustoa päässyt kerääntymään ilmastointijärjestelmään ja se tulee desinfioida kennostosta pois.

Kurvaa siis oitis Järvenpään Varaosakeskukseen hakemaan Sonaxin auton A/C ilmastoinnin ja hyörystimen puhdistajaa.

Tuote on antibakteerinen ja se desinfioi sekä poistaa 99,9 % bakteereista ja homeista auton ilmastointijärjestelmästä ja sen höyrystimestä. Tuotetta on helppo käyttää itse.

Mikäli et poista mikrobikasvustoa ilmastointijärjestelmästä, puhaltaa autosi tuuletin ikävät mikroskooppisen pienet mikrobit suoraan auton ohjaamon sisäilmaan aiheuttaen muun muassa oireita kuten yskää, aivastuksia ja kurkkukipua. Hae siis Sonaxin auton A/C puhdistusainetta jo tänään!

Miksi auton ilmastointilaitteen kylmäaineen määrä vähenee?

Auton ilmastointijärjestelmän putkien ja liitosten tiivisteet vuotavat vuositasolla pieniä määriä käytettäessä ilmastointilaitetta.

Täysin ehjästä ja toimivasta auton ilmastointijärjestelmästä häviää normaalina vuotona vuodessa noin 10 – 20 % kylmäaineen kokonaismäärästä.

Olen ostamassa käytettyä autoa, miten tiedän toimiiko ilmastointi?

Käynnistä auto ja nosta konepelti ylös. Laita auton ilmastointilaite päälle ja säädä ilmastointilaite täydelle teholle. Säädä myös puhallinmoottori täydelle teholle.

Muutaman minuutin kuluttua, mikäli kaikki on kunnossa, auton sisätilan ilmaventtiileistä pitäisi tulla lähes jääkylmää ilmaa. Siirry tämän jälkeen kuuntelemaan auton moottoria.

Aika ajoin ilmastointilaitteen kompressorista pitäisi kuulua naksahtava ääni. Tämä ääni tulee siitä, kun ilmastointilaitteen kompressorin kytkin kytkeytyy päälle ja pois, samalla moottorin kierrosten hetkellisesti hieman noustessa ja taas laskiessa.

Mikäli tämä kyseinen ääni kuuluu ja auton sisälle tulee selvästi kylmää ilmaa, on auton ilmastoinnissa todennäköisesti kaikki kunnossa.

Mikäli ei ole tiedossa milloin ilmastointilaite on viimeksi huollettu, kannattaa auton hankinnan jälkeen ilmastointijärjestelmä tapauksessa huoltaa asian mukaiseen kuntoon.

 

Mikäli sinulla on kysyttävää autosi ilmastoinnista, ota yhteyttä Järvenpään Varaosakeskukseen. Palveleva henkilökuntamme auttaa mielellään.

Katso myös nämä tuotteet

FORTE MOOTTORIN PUHDISTUSAINE

JVOK Suosittelee

"Järvenpään Varaosakeskus suosittelee Forte moottorin puhdistusaineita. Forte moottorin puhdistus pitää sisuskalut puhtaana ja hyvässä kunnossa. Forte tuotteet parantavat käyttövarmuutta ja ylläpitävät vanhempienkin autojen suorituskyvyn lähes uudenveroisena"
AUTON MOOTTORIN JÄÄHDYTYSNESTE

JVOK Suosittelee

"Vaihda auton moottorin jäähdytysneste riittävän usein, noin 3-4 vuoden välein. Kokeile pitkän huoltovälin Valvolinen Maxlife jäähdytysnestettä. Valvoline Maxlifea on turvallista käyttää kaikissa autoissa, riippumatta merkistä tai vuosimallista."
AUTON TUULILASINPYYHKIJÄ

JVOK Suosittelee

"VALEO tuulilasinpyyhkijä vastaa alkuperäislaatua. Tuulilasinpyyhkijät ovat hiljaiset, nopeat asentaa ja turvalliset käyttää. Myymälästä löydät laajan valikoiman erilaisia tuulilasinpyyhkijöitä. Pyyhkijänsulat suoraan hyllystä lähes kaikkiin autoihin"
SONAX AUTONHOITOTUOTTEET

JVOK Suosittelee

"Järvenpään Varaosakeskus suosittelee Sonax autonhoitotuotteita. Sonax edustaa erinomaista hintalaatusuhdetta. Oli kyse käyttö- tai harrasteautosta, Sonaxilta löytyy oikea tuote jokaiseen autonhoitotarpeeseen. Järvenpään Varaosakeskuksesta Sonax tuotteet edullisesti suoraan hyllystä."

JÄRVENPÄÄN VARAOSAKESKUS

fixus

Luotettavaa varaosakauppaa jo yli 25 vuotta

 
 

Roskapostisuodatus

JÄRVENPÄÄN VARAOSAKESKUS

fixus

Luotettavaa varaosakauppaa jo yli 25 vuotta

 
 

Roskapostisuodatus

JÄRVENPÄÄN VARAOSAKESKUS

fixus

Luotettavaa varaosakauppaa jo yli 25 vuotta

 
 

Roskapostisuodatus

JÄRVENPÄÄN VARAOSAKESKUS

fixus

Luotettavaa varaosakauppaa jo yli 25 vuotta

 
 

Roskapostisuodatus

JÄRVENPÄÄN VARAOSAKESKUS

fixus

Luotettavaa varaosakauppaa jo yli 25 vuotta

 
 

Roskapostisuodatus