AUTON ILMASTOINTIHUOLTO

JVOK Suosittelee

"Älä suotta hikoile autossasi kuumana kesäpäivänä tai talvella kärsi ikkunoiden huurtumisesta. Tee ilmastointihuolto niin järjestelmä tulee taas kuntoon. TUKESin sertifioima koulutettu henkilökuntamme tekee huollon ammattitaidolla ja edulliseen hintaan."

ILMASTOINTIHUOLTO

Ilmastointihuolto kannattaa tehdä ennen kuin ilmastointi lakkaa toimimasta.

Yleisin syy auton ilmastoinnin vikaantumiselle on KYLMÄAINEEN VÄHÄINEN MÄÄRÄ.

SÄÄNNÖLLISESTI HUOLLETTU ilmastointijärjestelmä pysyy kunnossa ja puhaltaa TEHOKKAASTI kylmää ilmaa.

Järvenpään Varaosakeskuksessa ilmastointihuolto tehdään aina TUKES-SERTIFIOIDUN huoltohenkilön toimesta.

AUTON ILMASTOINTIHUOLTO HINTA (2019)

ILMASTOINTIHUOLTO HINTA 59€ (hintaan lisätään kylmäaine)

R134a KYLMÄAINE 10€ per 100g (veloitus käytetyn määrään mukaan)

MITEN USEIN ILMASTOINTIHUOLTO KANNATTAA TEHDÄ?

Usein luullaan, ettei auton ilmastointilaitetta juuri tarvitse huoltaa tai jos tarvitsee, niin kerran pari kymmenen vuoden aikana.

Valitettavasti asia ei ole näin.

Auton ilmastointilaite tulisi huoltaa noin KAHDEN VUODEN välein.

Säännöllisesti huollettuna ilmastointilaite toimii oikein ja optimaalisella teholla.

TÄRKEIN SYY säännöllisen huollon tarpeeseen on, että vuositasolla jäähdytysaineen määrästä häviää jopa 10 – 20 % NORMAALIN OHIVUODON myötä.

Mikäli annat autosi ilmastointijärjestelmän kylmäaineen tason päästä liian alhaiselle tasolle, kompressori joutuu normaalia kovemmalle rasitukselle tehdäkseen kylmää ilmaa vähäisellä täyttömäärällä.

Tämä vaikuttaa myös auton POLTTOAINEENKULUTUKSEEN, vaikkakin nykyaikaisten autojen kulutuksen kasvu toimivaa ja huollettua ilmastointilaitetta käyttäessä on marginaalista.

Voi myös olla, että kompressori ei käynnisty lainkaan, vaikka olisikin muutoin kunnossa.

Yleensä viimeistään tällöin auto tuodaan ilmastointihuoltoon, koska ilmastointi EI ENÄÄ TOIMI.

Useimmissa tapauksissa ilmastointihuolto korjaa ongelman ja huollon jälkeen järjestelmä taas toimii normaalisti.

MITEN KAUAN ILMASTOINTIHUOLTO VIE AIKAA?

Järjestelmän koosta riippuen ilmastointihuolto vie kokonaisuudessaan noin yhden tunnin.

Ilmastointihuollossa järjestelmä kokonaisuudessaan tyhjennetään, alipaineistetaan, vuototestataan ja lopuksi uudelleen täytetään kylmäaineella sekä kompressoriöljyllä autovalmistajan ohjeistamaan tehdasarvoon.

Auton ilmastointihuolto vie oman aikansa, eikä valitettavasti voi nopeuttaa.

Kannattaa siis huomioida, että ilmastointihuolto vie oman aikansa ja tuodessa varata tähän huoltotyötä varten riittävästi aikaa.

KYLMÄAINEEN LISÄYS JA MÄÄRÄ

Auton ilmastointihuollossa KYLMÄAINETTA LISÄTÄÄN VAIN TARVITTAVA MÄÄRÄ, jotta ilmastointijärjestelmän paine saadaan AUTOVALMISTAJAN ILMOITTAMAAN OHJEARVOON.

Kylmäaineen (R134a) täysi täyttömäärä vaihtelee auton MERKIN JA MALLIN MUKAAN.

Kylmäaineen määrää ilmoitetaan painon mukaan grammoissa.

Esimerkiksi pieneen autoon kylmäainetta voi kokonaisuudessaan mennä alle 500 grammaa ja isoon autoon kylmäainetta voi mennä jopa 1500 grammaa.

Auton ilmastointihuollossa KYLMÄAINEEN TÄYTTÖÄ EI ALOITETA NOLLASTA (ellei järjestelmä vuoda ja tästä syystä ole täysin tyhjentynyt).

Auton ilmastointijärjestelmässä ennestään olevan kylmäaineen (R134a) määrä mitataan ja lopuksi sitä lisätään VAIN TARPEELLINEN MÄÄRÄ (huomioiden mitä autossa oli jo ennestään).

Auton ilmastointihuollossa R134a kylmäaineen mukaan lisätään myös tarpeellinen määrä ilmastointijärjestelmän TOIMINNALLE TÄRKEÄÄ VOITELUÖLJYÄ, jotta kompressori ja järjestelmä kokonaisuudessaan pysyvät jatkossakin kunnossa.

Auton ilmastointihuolto Järvenpään Varaosakeskus

 AUTON ILMASTOINTI YLEISIÄ VIKOJA

ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄN TUKKEUTUNUT RAITISILMASUODATIN

Mikäli autosi ilmastointi puhaltaa viileää, mutta ei riittävän kylmää, voi vika johtua myös tukkeutuneesta raitisilmasuodattimesta.

Kun kyseessä on erittäin likainen raitisilmasuodatin, voi tämä jopa aiheuttaa sen, että ilmastointi ei toimi lainkaan.

Tästäkin syystä raitisilmasuodattimen vaihto kannattaa tehdä aina vuosihuollon yhteydessä. Lue lisää auton suodattimista.

VIKA ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄN VEDENPOISTOLETKUSSA

On hyvä huomioida, että ollessaan päällä ja jonkin aikaa käytön jälkeen auton ilmastointilaitteesta valuu kondenssivettä auton alle.

Tämä on normaalia.

Mikäli auton alle ei valu vettä ja auton sisällä on havaittavissa kosteutta, esimerkiksi ohjaamon lattiamatoissa, on vedenpoistoletku todennäköisesti tukossa.

ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄN VUOTOVIKA

Vuotovikoja löytyy yleisimmin liittimistä, tiivisteistä, letkuista ja höyrystimen kennosta. Mikäli ilmastointilaitetta ei käytetä pitkään aikaan, kuivuvat kumiset tiivisteet ja ne alkavat hiljalleen vuotaa.

Käytöstä riippumatta vuotovikoja esiintyy yleisemmin vanhemmissa autoissa.

Korkealla paineella toimivan ilmastointijärjestelmän tulee olla tiivis, jotta kylmäainetta ei pääse vuotamaan ulos.

Mikäli järjestelmässä on vuoto, tulee tämä korjata ennen ilmastointijärjestelmän uutta täyttöä.

ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄN KOMPRESSORIVIKA

Vanhan ilmastointilaitteen kompressorissa yleisestä viasta kertoo rahiseva ääni.

Tällöin kompressorin laakerit voivat olla rikkoutuneet tai öljyn määrä vähäinen.

Muu, niin sanottu ylimääräinen ääni, voi johtua myös kompressorin löystyneestä hihnapyörästä tai hihnasta.

AUTON ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄN SÄHKÖVIKA

Ilmastoinnin sähkölaitteissa yleisimpiä vikoja ovat erinäiset kosketushäiriöt esimerkiksi liittimissä.

YLEISIÄ KYSYMYKSIÄ AUTON ILMASTOINNISTA

MIKSI ILMASTOINTI TULISI KÄYTTÄÄ SÄÄNNÖLLISESTI?

Käyttämällä auton ilmastointilaitetta säännöllisesti niin lämpimällä kuin viileällä kelillä voidaan varmistaa, että akselien ja liitosten tiivisteet pysyvät pehmeitä ja joustavina.

Mikäli ilmastointijärjestelmän kumiosat pääsevät kuivumaan vähäisen käytön takia, ne kovettuvat ja ennen pitkää halkeilevat. Tämä aiheuttaa korjausta vaativia vuotoja korkealla paineella toimivassa järjestelmässä.

Käytä siis autosi ilmastointilaitetta säännöllisesti, vähintään muutaman kerran joka viikko, tai aina kun mahdollista.

Toisin kuin yleisesti luullaan, nykyaikaisissa autoissa ilmastointilaitteen käyttäminen ei merkittävästi lisää auton polttoaineen kulutusta.

MIKSI ILMASTOINNISTA TULEE OUTO HAJU?

Mikäli autosi ilmastoinnista tulee outo haju, on mikrobikasvustoa päässyt kerääntymään ilmastointijärjestelmään ja se tulee desinfioida kennostosta pois.

Kurvaa siis oitis Järvenpään Varaosakeskukseen hakemaan Sonaxin auton A/C ilmastoinnin ja hyörystimen puhdistajaa.

Tuote on antibakteerinen ja se desinfioi sekä poistaa 99,9 % bakteereista ja homeista auton ilmastointijärjestelmästä ja sen höyrystimestä. Tuotetta on helppo käyttää itse.

Mikäli et poista mikrobikasvustoa ilmastointijärjestelmästä, puhaltaa autosi tuuletin ikävät mikroskooppisen pienet mikrobit suoraan auton ohjaamon sisäilmaan aiheuttaen muun muassa oireita kuten yskää, aivastuksia ja kurkkukipua. Hae siis Sonaxin auton A/C puhdistusainetta jo tänään!

TOIMIIKO KÄYTETYN AUTON ILMASTOINTI?

Käynnistä auto ja nosta konepelti ylös. Laita auton ilmastointilaite päälle ja säädä ilmastointilaite täydelle teholle. Säädä myös puhallinmoottori täydelle teholle.

Muutaman minuutin kuluttua, mikäli kaikki on kunnossa, auton sisätilan ilmaventtiileistä pitäisi tulla lähes jääkylmää ilmaa. Siirry tämän jälkeen kuuntelemaan auton moottoria.

Aika ajoin ilmastointilaitteen kompressorista pitäisi kuulua naksahtava ääni. Tämä ääni tulee siitä, kun ilmastointilaitteen kompressorin kytkin kytkeytyy päälle ja pois, samalla moottorin kierrosten hetkellisesti hieman noustessa ja taas laskiessa.

Mikäli tämä kyseinen ääni kuuluu ja auton sisälle tulee selvästi kylmää ilmaa, on auton ilmastoinnissa todennäköisesti kaikki kunnossa.

Mikäli ei ole tiedossa milloin ilmastointilaite on viimeksi huollettu, kannattaa auton hankinnan jälkeen ilmastointijärjestelmä tapauksessa huoltaa asian mukaiseen kuntoon.

MIKSI KYLMÄAINEEN MÄÄRÄ VÄHENEE?

Auton ilmastointijärjestelmän putkien ja liitosten tiivisteet vuotavat vuositasolla pieniä määriä käytettäessä ilmastointilaitetta.

Täysin ehjästä ja toimivasta auton ilmastointijärjestelmästä häviää normaalina vuotona vuodessa noin 10 – 20 % kylmäaineen kokonaismäärästä.

Katso myös nämä tuotteet

FORTE MOOTTORIN PUHDISTUSAINE

JVOK Suosittelee

"Järvenpään Varaosakeskus suosittelee Forte moottorin puhdistusaineita. Forte moottorin puhdistus pitää sisuskalut puhtaana ja hyvässä kunnossa. Forte tuotteet parantavat käyttövarmuutta ja ylläpitävät vanhempienkin autojen suorituskyvyn lähes uudenveroisena"
AUTON MOOTTORIN JÄÄHDYTYSNESTE

JVOK Suosittelee

"Vaihda auton jäähdytysneste riittävän usein, noin 3-4 vuoden välein. Suosittelemme kaikkiin autoihin pitkän huoltovälin Valvolinen Maxlife jäähdytysnestettä. Maxlifea on turvallista käyttää kaikissa autoissa, riippumatta auton merkistä tai vuosimallista."
AUTON TUULILASINPYYHKIJÄ

JVOK Suosittelee

"VALEO tuulilasinpyyhkijä vastaa alkuperäislaatua. Tuulilasinpyyhkijät ovat hiljaiset, nopeat asentaa ja turvalliset käyttää. Myymälästä löydät laajan valikoiman erilaisia tuulilasinpyyhkijöitä. Pyyhkijänsulat suoraan hyllystä lähes kaikkiin autoihin"
SONAX AUTONHOITOTUOTTEET

JVOK Suosittelee

"Järvenpään Varaosakeskus suosittelee Sonax autonhoitotuotteita. Sonax edustaa erinomaista hintalaatusuhdetta. Oli kyse käyttö- tai harrasteautosta, Sonaxilta löytyy oikea tuote jokaiseen autonhoitotarpeeseen. Järvenpään Varaosakeskuksesta Sonax tuotteet edullisesti suoraan hyllystä."

JÄRVENPÄÄN VARAOSAKESKUS

fixus

Luotettavaa varaosakauppaa jo yli 25 vuotta

 
 

Roskapostisuodatus

JÄRVENPÄÄN VARAOSAKESKUS

fixus

Luotettavaa varaosakauppaa jo yli 25 vuotta

 
 

Roskapostisuodatus

JÄRVENPÄÄN VARAOSAKESKUS

fixus

Luotettavaa varaosakauppaa jo yli 25 vuotta

 
 

Roskapostisuodatus

JÄRVENPÄÄN VARAOSAKESKUS

fixus

Luotettavaa varaosakauppaa jo yli 25 vuotta

 
 

Roskapostisuodatus

JÄRVENPÄÄN VARAOSAKESKUS

fixus

Luotettavaa varaosakauppaa jo yli 25 vuotta

 
 

Roskapostisuodatus